• Πού μπορώ να βρω: κλωναράκι βανίλιας

    Ενώ πριν από μερικά χρόνια χρησιμοποιούσαμε μόνο τη συνθετική βανίλια (αυτή που πωλείται σε κάψουλες), τα τελευταία χρόνια οι απαιτητικοί οικιακοί ζαχαροπλάστες δεν συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο από το άρωμα της αυθεντικής βανίλιας. Τα...

  • Έτοιμα φύλλα: καλύτερα φρέσκα

    Στα ψυγεία των μεγάλων σούπερ μάρκετ διατίθενται πλέον και φρέσκα φύλλα, τα οποία είναι έτοιμα προς χρήση, δεν χρειάζονται απόψυξη και επιπλέον, είναι πιο εύπλαστα και μαλακά από τα κατεψυγμένα.

  • Ιδέες για να αρωματίσουμε τη σαντιγί

    Μπορούμε να αρωματίσουμε τη σαντιγί με λικέρ, όπως cointreau ή grand marnier. Πιο σκληρά ποτά δεν συνιστώνται. Ρίχνουμε 30 - 40 ml ανά λίτρο κρέμας κατά το χτύπημα, όταν η κρέμα έχει αρχίσει να «δένει».   Αν το γλυκό μας δεν έχει άλλα δυνατά αρώματα,...

  • Καραμελωμένα αμύγδαλα εν τάχει

    Τα καραμελωμένα αμύγδαλα, εκτός από όμορφη εικόνα, προσδίδουν στα γλυκά μας και υπέροχη γεύση. Για να φτιάξουμε καραμελωμένα αμύγδαλα χωρίς να φτιάξουμε δικό μας σιρόπι ή καραμέλα θα χρειαστούμε 200 γρ. αμύγδαλα λευκά (ανάλατα) και 2 κουτ. σούπας...

  • Πώς χρησιμοποιούμε τα φύλλα ζελατίνης;

    Αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα ζελέ ή μία σταθερή κρέμα (π.χ. πανακότα, μπαβαρουάζ κ.ά.) χρησιμοποιούμε φύλλα ζελατίνης. Στην αγορά θα βρούμε φύλλα βάρους 2,5 - 3 γρ. αλλά και επαγγελματικά των 5 γρ. το καθένα.  Οι ζελατίνες μπορεί να διαφέρουν μεταξύ...

  • Πώς χρησιμοποιούμε τη ζελατίνη σε μορφή σκόνης

    Βάζουμε σε ένα μπολ 3 - 4 κουτ. σούπας κρύο νερό. Ρίχνουμε από πάνω βροχηδόν τη σκόνη ζελατίνης, ώστε να πέσει ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του νερού. Την αφήνουμε να μουλιάσει για 4 λεπτά. θα απορροφήσει το νερό και θα φουσκώσει. Έπειτα...

  • Τι είδος και πόση ζάχαρη βάζουμε σε μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού;

    Το είδος: Προτιμάμε λευκή, επεξεργασμένη ζάχαρη και όχι ανεπεξέργαστη (καστανή), γιατί μπορεί να δημιουργήσει κρυστάλλους. Επίσης, αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε τις ζάχαρες με πηκτίνη που κυκλοφορούν στο εμπόριο και προορίζονται για...

  • Συχνά λάθη σε μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού

    Πολλές φορές, μια απροσεξία κατά την αποστείρωση ή το γέμισμα των βάζων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα γλυκά και στις μαρμελάδες μας. Προβλήματα μπορεί επίσης να προκληθούν αν η συνταγή περιέχει περισσότερη ή λιγότερη ζάχαρη από το...