Κάν’ το μόνος σου

Τσάτνεϊ με ροδάκινα

{
Φωτογραφίες ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
}

Τσάτνεϊ χωρίς να ανάψουμε το μάτι της κουζίνας; Κι όμως γίνεται.

Υλικά
  • 300 γρ. κρεμμύδια, σε πολύ ψιλά καρέ*
  • 400 γρ. ροδάκινα
  • 300 γρ. σφιχτά μήλα (προτιμότερο ξινόμηλα)
  • 300 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 300 γρ. σκούρα μαύρη ζάχαρη
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 γεμάτο κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη κανέλας ανακατεμένη με 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη μοσχοκάρυδου
  • 1/2 κοφτό κουτ. γλυκού πιπέρι
  • 350 ml ελαφρύ ξίδι
Προετοιμασία 20΄ Αναμονή 24 ώρες

ΔιαδικασίαΚόβουμε τα φρούτα σε όσο πιο μικρά κομματάκια μπορούμε. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε έτσι να μείνουν 24 ώρες εκτός ψυγείου και να μαριναριστούν. Κάθε τόσο τα ανακατεύουμε. Μετά τα αδειάζουμε σε γυάλινο βάζο με καπάκι που κλείνει καλά και το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ημέρες να ωριμάσει. Έπειτα είναι έτοιμο προς χρήση. Κρατάει περίπου 15 ημέρες.

 

* Συμβουλές

  • Ολα τα υλικά ζυγίζονται καθαρισμένα.
  • Το συγκεκριμένο τσάτνεϊ δεν χρειάζεται μαγείρεμα. Σας δίνω μια μικρή ποσότητα από αυτήν τη σάλτσα, μια και δεν κρατάει πολύ καιρό. Αν θέλετε, αφού ωριμάσει (δηλαδή αφού μείνει 4 μέρες στο ψυγείο), μπορείτε να την περάσετε από το μπλέντερ για να γίνει λεία.
  • Είναι το τέλειο συνοδευτικό για πλατό τυριών και αλλαντικών. Επίσης, για ψητά κρεατικά και λιπαρά πουλερικά (μπούτι κοτόπουλου και γαλοπούλας, κ.ά.). Χρησιμποιήστε το επίσης για να νοστιμίσετε το ντρέσινγκ για πράσινες σαλάτες, βραστά πράσινα λαχανικά αλλά και ψητά.
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ