Στις Γλυκές Ιστορίες Μαρτίου

Τάρτα λεμόνι

{
Φωτογραφίες ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
}

Μια από τις ανοιξιάτικες συνταγές του τεύχους, ιδανική για να συνοδεύσει το ξεφύλλισμα του περιοδικού.

Υλικά

Για τη λεμονόκρεμα

  • 4 αυγά
  • 160 γρ. χυμός λεμονιού
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια - το αφήνουμε για 1 ώρα εκτός ψυγείου, να μαλακώσει

Για τη ζύμη

  • 250 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια - το αφήνουμε για 1 ώρα εκτός ψυγείου, να μαλακώσει
  • 2 κάψουλες βανιλίνη
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη 
  • 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Για το πασπάλισμα

  • 50 γρ. φιλέ αμυγδάλου
  • άφθονη ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα
Μερίδες 8
Προετοιμασία 30΄ Ψήσιμο περίπου 45΄

ΔιαδικασίαΛεμονόκρεμα: Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, τη ζάχαρη και τα κομματάκια του βουτύρου και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους (κατά προτίμηση με βαρύ πυθμένα) και την τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να προκύψει μια λεία κρέμα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τη λεμονόκρεμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Ζύμη: Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη ζύμη: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Καλύπτουμε ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων περίπου 20x30 εκ. (ή τη λαμαρίνα του φούρνου) με αντικολλητικό χαρτί και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

 

Χτυπάμε στο μίξερ, με το φτερό, το μαλακωμένο βούτυρο, τη βανιλίνη και τη ζάχαρη, ώστε το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Σταματάμε το χτύπημα με το μίξερ και προσθέτουμε τη σκόνη αμυγδάλου με το αλεύρι. Ανακατεύουμε αρχικά με μια ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια ζυμώνουμε καλά με τα χέρια. Παίρνουμε τα 2/3 από τη ζύμη, τη βάζουμε στο κέντρο του ταψιού που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα και την πιέζουμε με την παλάμη μας, ώστε να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και στα τοιχώματα και να έχει πάχος περίπου 1 εκ.  

Αδειάζουμε πάνω από τη ζύμη τη λεμονόκρεμα και την απλώνουμε με ένα κουτάλι ώστε να είναι παντού ισόπαχη. Τρίβουμε με τα χέρια την υπόλοιπη ζύμη πάνω από τη λεμονόκρεμα, ώστε να πέσει σε χοντρά τρίμματα. Πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου και τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά. Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρή. Πασπαλίζουμε με μπόλικη κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε. 

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ