Κέικ σταφυλιού

{
Φωτογραφίες ΆΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
}
Υλικά
  • 4 αυγά
  • 180 γρ. ελαιόλαδο + επιπλέον για τη φόρμα
  • 200 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 190 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 290 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρμα
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • 300 γρ. σταφύλια φράουλα ή άλλα της αρεσκείας μας
  • ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα 
Μερίδες 10 - 12
Προετοιμασία 25΄ Ψήσιμο 45΄- 55΄

ΔιαδικασίαΠροθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C και λαδώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια στενόμακρη φόρμα για κέικ μεσαίου μεγέθους.

 

Πλένουμε πολύ καλά τα σταφύλια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Αφαιρούμε τα κουκούτσια τους, αν έχουν.

 

Στο μεταξύ, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από τα σταφύλια, και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να προκύψει ένα καλά ομογενοποιημένο μείγμα. Το αδειάζουμε στη φόρμα. Ακουμπάμε απαλά πάνω στην επιφάνεια του μείγματος τις ρώγες του σταφυλιού και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 - 55 λεπτά. Για να είμαστε σίγουροι ότι το κέικ έχει ψηθεί μέχρι μέσα, βυθίζουμε στο κέντρο του ένα μαχαίρι. Αν βγει στεγνό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης στη λάμα του, είναι έτοιμο. Στην αντίθετη περίπτωση, ψήνουμε λίγο ακόμη και ξαναδοκιμάζουμε. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. 

 

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ