Νηστήσιμα σοκολατένια καρυδάτα

{
Φωτογραφίες ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
}

Δεν φαντάζεστε πόσο αρωματικά είναι!

Υλικά
  • 1/2 κιλό καρύδια, τριμμένα στο μούλτι, όχι σε σκόνη
  • 350 γρ. παξιμάδι κριθαρένιο, αλεσμένο στο μπλέντερ σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 μεγάλο ποτήρι νερό
  • 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 1 κουβερτούρα (125 γρ.)
  • 2 κουτ. σούπας κονιάκ ζάχαρη άχνη
Μερίδες 25 - 30
Αναμονή 1 ώρα Παρασκευή 35΄

ΔιαδικασίαΑναμειγνύουμε σε ένα μπολ το καρύδι, το παξιμάδι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το πορτοκάλι και αφήνουμε κατά μέρος. Ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη σοκολάτα σε μια κατσαρόλα, την οποία τοποθετούμε σε μεσαίας έντασης φωτιά.

 

Αφήνουμε το μείγμα να βράσει, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να γίνουν ένα σοκολατένιο σιρόπι. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ.

 

Ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ μέσα στην κατσαρόλα και επιστρέφουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε ώσπου να κοχλάσει το μείγμα και να γίνει πηχτό. Δεν θα πρέπει να είναι πολύ υδαρές, αλλά ούτε στεγνό.

 

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να έρθει το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου (περίπου 1 ώρα). Ακουμπάμε ένα κουπάτ σε μία επίπεδη επιφάνεια και το γεμίζουμε με λίγο από το μείγμα.

 

Πιέζουμε το μείγμα προς τα κάτω ώστε να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του κουπάτ και να πάρει το σχήμα του χωρίς να αφήσει κενά. Βγάζουμε το κουπάτ και αφήνουμε το καρυδάτο να στεγνώσει. Επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Τα αραδιάζουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και, αν θέλουμε, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

 

Συνοδεύουμε με Κειμενο

 

Συμβουλές

  •  
  • Υλικά (για  κομμάτια) Διαδικασία 
(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ