Βελούδινη σούπα αρακά με φέτα και βασιλικό

{
}

Κάνουμε τον αρακά σούπα και μάλιστα πεντανόστιμη...

Υλικά
  • 600 γρ. αρακάς φρέσκος ή κατεψυγμένος
  • 1 κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο στα δύο
  • 1 μεγάλο πράσο (το λευκό μέρος), σε μεσαίου πάχους ροδέλες
  • 1 μεγάλο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, σε μεσαίου πάχους ροδέλες
  • 1 σκελίδα σκόρδου ολόκληρη
  • 3 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού ή δυόσμου, ψιλοκομμένα (ή 1 κοφτή κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, τριμμένος)
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη με τα χέρια
  • 80 ml κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Μερίδες 4
Προετοιμασία 10΄ Παρασκευή 30΄

Διαδικασία Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά στο λάδι το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο, την πιπερίτσα (αν βάλουμε) και το σκόρδο. Μόλις πάρουν χρώμα προσθέτουμε 3 λίτρα νερό και τα βράζουμε με μισοσκέπαστη την κατσαρόλα για περίπου 10-15 λεπτά. Βγάζουμε όλα τα λαχανικά με τρυπητή κουτάλα* και στο ζωμό που βράζει ρίχνουμε τον αρακά, το μισό βασιλικό (ή δυόσμο), λίγη ζάχαρη και αλατοπίπερο. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς. Τότε, αλέθουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας (αρακά+ζωμό) στο μπλέντερ ή στο μούλτι (σε δόσεις αν δεν είναι μεγάλες οι συσκευές), προσθέτοντας την κρέμα γάλακτος, αν θέλουμε. Επαναφέρουμε την πολτοποιημένη σούπα στην κατσαρόλα και, αν είναι πολύ αραιή, τη βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα. Αν είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με βραστό νερό και τη βάζουμε να πάρει 1-2 βράσεις. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο.

 

Σερβίρουμε στα πιάτα και γαρνίρουμε με τη θρυμματισμένη φέτα και τον υπόλοιπο βασιλικό (ή δυόσμο).

 

Συνοδεύουμε με Η σούπα αυτή μπορεί να καταναλωθεί ως κύριο γεύμα αν τη συνοδεύσουμε με ψωμί και κάποιο αλλαντικό της αρεσκείας μας (ζαμπόν από μπούτι, προσούτο, λούζα, ψητό λουκάνικο κ.ά.). Επίσης, μπορεί να αποτελέσει την εναρκτήρια σούπα ενός επίσημου γεύματος.

 

Συμβουλές

  • Τα λαχανικά που βράσαμε για το ζωμό -κρεμμύδι, πράσο, καρότο, τσούσκα και σκόρδο- κάνουν ωραία βραστή σαλάτα, με λαδόξιδο εμπλουτισμένο με μουστάρδα.  
  • Για να απομακρύνουμε τυχόν κομματάκια και να γίνει η σούπα πιο βελούδινη, μπορούμε να την περάσουμε από λεπτό σουρωτήρι-σινουά. Έτσι, θα γίνει πιο λεπτή η υφή της αλλά θα μείνει μια ποσότητα από πουρέ αρακά στο σουρωτήρι, η οποία αναμεμειγμένη με λάδι γίνεται ένα ωραίο ντιπ αρακά.
(2) Σχολιάστε
(4) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ
Christiana
23.05.2011 | 19:07
Έφτιαξα τη σούπα χτες και ήταν πολύ γευστική κι ελαφριά. Έβαλα ανθότυρο αντί για φέτα και για γαρνίρισμα λίγο ωμό ελαιόλαδο της ποικιλίας μανάκι από το Ναύπλιο. Μούρλια σας λέω..
lina
22.05.2011 | 12:30
Θα τη δοκιμάσουμε σαν παραλλαγή του λαδερού αρακά. Χωρίς την κρέμα γάλακτος και με κατίκι δομοκού αντί για φέτα, ένεκα διαίτης!