Σαρδέλες αχνιστές με κρασί, ντομάτες και λαδορίγανη

{
Επιμέλεια ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ
Φωτογραφίες ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
}

Συνοδεύουμε με ψωμί ή πατάτες βραστές ή ένα απλό πιλάφι.

Υλικά
  • 1½ κιλό σαρδέλες, καθαρισμένες από κεφάλια και εντόσθια
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη (ή όσο σκόρδο μάς αρέσει)
  • 1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε λεπτές ροδέλες
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης (σε γλάστρες σε καλά φυτώρια και σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
Μερίδες 4
Προετοιμασία 15΄ Παρασκευή περίπου 10΄

Διαδικασία Απλώνουμε τις σαρδέλες σε μονή στρώση σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα. Σκορπίζουμε από πάνω το σκόρδο και απλώνουμε τις ροδέλες ντομάτας. Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και τη ρίγανη. Περιχύνουμε με το κρασί και το ελαιόλαδο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αχνίζουμε τις σαρδέλες σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, όχι παραπάνω· αυτός ο χρόνος είναι αρκετός ώστε οι σαρδέλες να ψηθούν και να βγάλουν το ζουμάκι τους. Οι ντομάτες θα «μαραθούν» ελαφρώς και θα βγάλουν κι εκείνες τα νόστιμα υγρά τους. Σερβίρουμε τις σαρδέλες με τις ντομάτες και το ζουμί της κατσαρόλας που δεν χρειάζεται να «δέσει» περισσότερο. 

 

Συνοδεύουμε με Βραστά λαχανικά και ψωμί ή άσπρο πιλάφι.  

Συμβουλή Αν έχουμε χρόνο, αφαιρούμε και το κεντρικό κόκαλο από τις σαρδέλες, χωρίς να χωρίσουμε τα φιλέτα, τα οποία ξανακλείνουμε και μαγειρεύουμε κανονικά.

(1) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ
enaoum
16.10.2011 | 10:05
στα υλικα που αναφερθηκαν νομιζω οτι απαραιτητο ειναι και μια μικρη μποσοτητα λεμονιου το κανει περισοτερο ευγευστο