Μαθαίνουμε να φτιάχνουμε

Γλειφιτζούρια σπιτικά

{
Φωτογραφίες ΆΛΚΗΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ
}

Ιδανικό κέρασμα για τα παιδικά πάρτι, αλλά και μια ωραία ιδέα για αυτοσχέδια μπομπονιέρα.

Υλικά
  • 200 γρ. γλυκόζη
  • 200 γρ. νερό
  • χρώµατα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας µας (προαιρετικά)
  • 500 γρ. ζάχαρη
Μερίδες 20
Προετοιμασία 30΄ Αναμονή 1 ώρα

Συμβουλές

  • Καλαµάκια για γλειφιτζούρια θα βρούµε στο Sweet Alchemy και σε ορισµένα µαγαζιά µε πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής (διευθύνσεις στη σελ. 143). Εναλλακτικά, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε ξύλινα καλαµάκια για σουβλάκι, τα οποία θα κόψουµε στη µέση. Τα τελευταία, όµως, ενδέχεται να µαλακώσουν από την καραµέλα και δεν θα είναι το ίδιο σταθερά.

 

  • Για την αµυγδαλόπαστα: Χτυπάµε στο µπλέντερ 40 γρ. φρέσκο χυµό πορτοκαλιού µε 50 γρ. ζάχαρη και 200 γρ. αµυγδαλόσκονη (αν δεν έχουµε έτοιµη, τρίβουµε στο µούλτι 200 γρ. ανάλατα λευκά αµύγδαλα έως ότου γίνουν σκόνη). Σταµατάµε το χτύπηµα όταν σχηµατιστεί µια ενιαία ζύµη. Την αφήνουµε να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα και την ανοίγουµε µε τον πλάστη σε λεπτό φύλλο. Κόβουµε µε ένα ή περισσότερα κουπάτ (κόφτης µπισκότων) την αµυγδαλόπαστα σε διάφορα σχέδια και σχήµατα.

 

  • Οταν έχει υγρασία στην ατµόσφαιρα, αποφεύγουµε να φτιάξουµε γλειφιτζούρια, γιατί δεν κρυσταλλώνουν όπως πρέπει και κολλάνε.

 

  • Αφού κρυώσουν τα γλειφιτζούρια, τα τυλίγουµε µε σελοφάν, το οποίο κλείνουµε, για να µην πάρουν υγρασία.

 

  • Αν τα προορίζουµε για µποµπονιέρα, τα τυλίγουµε σε διάφανο σελοφάν, ώστε να διακρίνεται το σχέδιό τους, ή σε τούλι και τα δένουµε µε χρωµατιστά κορδελάκια. Μπορούµε να τα στερεώσουµε όρθια σε ένα κοµµάτι φελιζόλ, το οποίο θα βάλουµε µέσα σε ένα ωραίο κουτί, για να τα µεταφέρουµε στην εκκλησία.

(0) Σχολιάστε
(0) Αξιολογήστε
νέο θέμα
ΥΠΟΒΟΛΗ